czwartek, 27 marca 2014

Trzeci przepis z selerem - pasztet z selera

Jedna z nauczycielek naszego gimnazjum wysłała nam dość nietypowy przepis na pasztet z selera.



Produkty:

seler 2 szt. – ok. 1,5 -1,70kg

marchew 2 szt.

cebula – 2 szt.

pietruszka – 1 szt.

jaja  - 4 - 6 szt.

bułka tarta ok.1 kopiastej łyżki (do1/2 szklanki)

olej 1-2 łyżki

masło ok. 10 dag

rosołek drobiowy – 1 – 2 kostki

rosołek grzybowy – 1 – 2 kostki

gałka muszkatołowa ok. 1 łyżeczki

przyprawa gyros  - 2 łyżeczki (dowolnie)

sól, pieprz do smaku

UWAGA! Ilość przypraw sypkich podana jest dla osób lubiących zdecydowany smak!

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć pod przykryciem.

Zetrzeć na tarce selery, marchew, pietruszkę i dodać do cebuli.

Do warzyw dodać rosołki i ½ szklanki wody.

Dusić warzywa pod przykryciem ok. 30 min –40 min  mieszając, co jakiś czas.

Do wystudzonych warzyw dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą.

Masę włożyć do wyłożonej papierem blaszki.

Piec w temperaturze 180 0 C przez 70 – 80 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz