niedziela, 30 marca 2014

Czwarty przepis z selerem - chińszczyzna

Ania z klasy 2c wysłała nam przepis na chińszczyznę według przepisu jej Taty.

Składniki:
1 mała pierś drobiowa
·         Marchew-1 szt.
·         Pietruszka-1 szt.
·         Seler mały
·         Seler naciowy-1 łodyga
·         Papryka czerwona-1 szt.
·         Cebula-1szt
·         Grzyby Moon-5 szt.
·         Pędy bambusa-1/3 słoika
·         Sok z cytryny
·         Cukier-3 łyżki
·         Mąka ziemniaczana- 2 łyżki
·         Makaron (spaghetti)-25 dag
·         Ulubione przyprawy
·         Olej
·         biała część kapusty pekińskiej
·         bazylia
·         koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Przygotowanie:

1)      Ugotować makaron według zalecenia na paczce
2)      Grzyby Moon moczyć w gotującej się wodzie ok.10 min i pokroić na 0,5 cm paski
3)      Na oleju zeszklić cebulę i dodać pokrojoną w małe kawałeczki pierś. Smażyć ok. 3-4 min.
4)      Umyć wszystkie warzywa i pokroić . Dodać je na patelnię i wszystko smażyć podlewając gotującą się wodą
5)      Po ok. 5 min dodać cukier i sok z cytryny oraz przyprawy (paprykę słodką, chilli, curry, 5 smaków, sól, pieprz) do smaku
6)      Do szklanki z wodą (0k.0,5 szkl) dodać mąkę i dobrze wymieszać.
7)      Całość zaprawić przygotowanym „sosem” i dodać koncentrat pomidorowy
8)      Udekorować świerzymi liśćmi bazylii
9)      Na ugotowany makaron wyłożyć resztę

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz