niedziela, 2 marca 2014

Drugi przepis z bohaterem lutego- Marchewką - KISIELERON WARZYWNY

Drugi przepis wysłała nam pani Mariola. Jego nazwa jest dość nietypowa, nazywa się KISIELERON WARZYWNY. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych. 



Produkty warzywne:
-          4 marchewki pokrojone na cząstki,
-          1 pietruszka – pokrojona na czystki,
-          1 mały seler – pokrojony na cząstki,
-          brokuły – pokrojone na różyczki.
Produkty na ciasto:
-          4 jaja,
-          1 szklanka mąki,
-          0, 5 szklanki mleka,
-          1 łyżka popularnej przyprawy do dań np. Vegety,
-          szczypta pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
1.       Warzywa ugotować w wodzie lub na parze do średniej miękkości –gotować 20 min.
2.      Produkty na ciasto umieści w misce i przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć w jednolita masę.
3.      Ugotowane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem i posypanym tartą bułką.
4.      Całość polać przygotowanym ciastem.
5.      Piec w piekarniku rozgrzanym do 1800 C przez 30 min.
6.      Podawać na ciepło lub zimno, jak danie samodzielne lub dodatek do mięs oraz sosów.
Uwaga!
Przed pieczeniem można do potrawy dodać pieczone lub gotowane mięsa, wędliny, grzyby.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz