niedziela, 30 listopada 2014

Czwarty przepis z jabłkiem - szarlotka



Karolina z klasy 3 c wysłała nam przepis na szarlotkę. 
Składniki :
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżka oleju
5 żółtek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Sposób przygotowania: 
 Mąkę posiekać z margaryną . Dodać żółtka , proszek do pieczenia , cukier i szczyptę soli . Ciasto dobrze zagnieść i schować na kilkanaście minut do lodówki . Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na grubych oczkach . Lekko podsmażyć i wymieszać z cynamonem . Blachę wyłożyć papierem . Ciasto podzielić na dwie części , jedną dobrze rozwałkować i wyłożyć na spod blachy . Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto . Na to kładziemy resztę ciasta startą na grubych oczkach . Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę .


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz