sobota, 22 listopada 2014

Trzeci przepis z jabłkiem - galaretka z jabłkami

Bartek z klasy I c wysłał nam przepis na galaretkę z jabłkami.

Przepis na porcję podaną na zdjęciach.
Składniki:
1. 3 jabłka (12 połówek)
2. galaretka w 3 różnych smakach
Narzędzia:
1. nóż
2. deska do krojenia
3. tacka lub okrągła misa
4. salaterki
Sposób przygotowania:
1. Sposób przygotowania galaretek:
a) Gotujemy ok. 750 ml wody.
b) Zagotowaną wodę rozlewamy do 3 salaterek po 250 ml.
c) Do salaterek wsypujemy galaretki.
d) Następnie dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretek.
e) Salaterki odkładamy do wystygnięcia na ok. 20 min., w tym czasie przygotowujemy jabłka.
2. Sposób przygotowania jabłek:
a) 3 umyte jabłka kroimy na pół.
b) W połówkach jabłek robimy miejsce na galaretkę.

3. Na koniec wlewamy galaretkę do jabłek, które ustawiamy na tacce i odstawiamy do stężenia na ok. 45 min.
4. Gdy galaretka stężeje kroimy ponownie na pół.



 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz