piątek, 7 listopada 2014

Drugi przepis z gruszkami - kremik z pietruszki i gruszki

Pani Mariola Frączek wysłała nam przepis na kremik z pietruszki i gruszki.



Kremik z pietruszki i gruszki



Składniki:

  • 0.5 kg korzeni pietruszki
  • jedna duża gruszka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanki mleka 
  • bulion warzywny lub woda i kostki rosołowe
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Rozgrzać w garnku oliwę i dodać pokrojoną pietruszkę. Dusić ją na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną gruszkę i dusić do momentu, aż będą bardzo miękkie. 
  2. Do garnka wlać bulion, taką ilość, aby przykryć warzywa. Gotować potrawę przez około 15 minut, by pietruszka była bardzo miękka.
  3. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować.  Aby uzyskać pożądaną gęstość można dodać więcej mleka lub wody.
  4. Krem doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. Można serwować potrawę z uprażonymi płatkami migdałowymi lub posypaną natką pietruszki.

przepis pochodzi z: http://www.jadlonomia.com





1 komentarz:

  1. Myślałam, że to żart, ale potwierdzam kremik - zupa - jest super! Warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń