sobota, 21 listopada 2015

Ósmy przepis - cantuccini piernikowe z orzechami i żurawiną

Kolejny przepis przesłała Michalina z kl. 1 c, na cantuccini z orzechami i z żurawiną.

Składniki :
250 g mąki
25 g miękkiego masła
175 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny
60 g orzechów włoskich (lub innych)

Przygotowanie :
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić 30 min. w lodówce. Podzielić na 4 części. Każdą uformować w wałek, lekko spłaszczyć i piec ok. 15 min. w 175°. Po upieczeniu wystudzić, pokroić w plastry 3-4 mm i piec jeszcze ok. 8 min. Zdjąć z blachy razem z pergaminem,  wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz