poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pierwszy przepis - sałatka warstwowana z tartą rzodkiewką

Pierwszy przepis przysłała Kamila z 1 c, na sałatkę warstwowaną z tartą rzodkiewką.

Potrzebne składniki:
    Jajka (6 sztuk)
    Szczypiorek (1 pęczek)
    Ser żółty (25 dag)
    Szynka (25 dag)
    Kukurydza (1 puszka)
    Rzodkiewki (2 pęczki)
    Majonez (6 łyżek)
    Sól (1 szczypta)
    Pieprz (1 szczypta)

Sposób przygotowania:


    Jajka na twardo. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do szklanego naczynia bądź układać warstwowo w obręczach. Posypać solą i pieprzem do smaku. Drugą warstwą jest równomiernie rozprowadzany majonez. Trzecia warstwa to drobno posiekany szczypiorek. Kolejna warstwa to kukurydza, a na to pokrojona w kostkę szynka. Ponownie dajemy cienką warstwę majonezu. Przedostatnim składnikiem jest starty żółty ser, a na samą górę dajemy startą na małych oczkach rzodkiewkę. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz