niedziela, 22 kwietnia 2018

Trzeci przepis - zapiekanka

Trzeci przepis na zapiekankę z surowych ziemniaków poleca Lake.

Składniki i sposób przygotowania:
ok 2 kg ziemniaków zszatkowanych na cienkie plasterki - posypać obficie solą i odstawić na 20 -30 min,
zagotować w głębokim garnku: 1 szklankę śmietany, 1 szklankę mleka, 7 - 14 (wg uznania) ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
Do gotującego się sosu dodać odciśnięte z soku ziemniaki, chwilę trzymać na ogniu ciągle mieszając - tak, aby wszystkie ziemniaki zostały obtoczone sosem.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy..
Posypać obficie tartym żółtym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 190 - 200 C przez 45 minut. Podawać z surówką! Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz