wtorek, 8 listopada 2016

Pierwszy przepis - deser z gruszkami

Pierwszy przepis przysłała Gabrysia z kl.2 c, na deser z gruszkami.
4 PORCJE

SKŁADNIKI : 1,5 kg jędrnych gruszek 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego KRUSZONKA 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 90 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE : Mąkę przesiać na stolnicę lub deskę do krojenia, dodać sól, cukier i masło. Siekać wszystko nożem na malutkie kawałeczki, do czasu aż drobinki masła pokryją się cukrem oraz mąką i powstanie kruszonka. Gruszki opłukać, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek przekroić jeszcze na połówki. Gruszki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeśli używamy - laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wyskrobać wszystkie ziarenka. Rozłożyć je na gruszkach i delikatnie powciskać do środka. Laskę wanilii również włożyć pomiędzy gruszki. Gruszki posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez ok. 45 minut aż kruszonka się zrumieni. PROPOZYCJA PODANIA Posłodzona śmietana z dodatkiem cukru wanilinowego lub jogurt waniliowy lub lody waniliowe. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz