piątek, 4 grudnia 2015

Bohater grudnia - śliwki

Zachęcamy do przysyłania przepisów ze śliwek !

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.


Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę, dlatego wybierajmy te łatwo oddzielające się. Świetnie nadają się na przetwory mirabelki. Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Suszone śliwki nie tylko korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie. Dzięki obecności błonnika zapewniają również uczucie sytości na długo, a nawet, jak twierdzą niektórzy naukowcy, przyspieszają odchudzanie. Są zdrowym zamiennikiem słodyczy i fajną przekąską.




  



  



Źródła:http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/sliwki-wlasciwosci-zdrowotne-jak-je-przyrzadzac-kiedy-szkodza/p9xmm
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-sliwek
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
https://www.google.pl/search?q=sliwki&rlz=1C1VFKB_enPL647PL647&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjGiqL-icPJAhVGp3IKHdAZAMwQ_AUIBygB&biw=1366&bih=667#imgrc=tJ1BW7NBLQdqgM%3A





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz