sobota, 14 czerwca 2014

PIERWSZY PRZEPIS Z DOWOLNYM WARZYWEM - cukinia faszerowana

Marta z klasy III c wysłała nam przepis na cukinię faszerowaną.


Cukinia faszerowanaSkładniki:
2-3 cukinie
ok. 30 dag mięsa mielonego
1/3 szklanki ryżu - ugotować
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula

Sposób przygotowania:
Cukinie przekroić na połowę i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Posolić, popieprzyć cukinie i odstawić na 15 minut. Odlać zebrany sok z "łódeczek" i napełnić farszem.

Farsz 
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać wydrążone kawałki cukinii i mięso mielone. Chwilę smażyć stale mieszając. Następnie dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Napełnić cukinię farszem i zapiekać 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz