wtorek, 1 kwietnia 2014

Bohaterowie kwietnia: KALAFIOR i BROKUŁY




Kalafior  odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach
Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.
Źródło: http://pl.wikipedia.org
Źródło:http://pozytywnakuchnia.pl


Ciekawostek na temat kalafiora jest bez liku, oto najciekawsze z nich:

   Co mają wspólnego zapałki z kalafiorem?
·     Siarkę. 
To ona, lub raczej związki siarki będące zawartością olejków eterycznych zawartych w kalafiorze wydzielają się podczas gotowania kalafiora i nadają mu przykry zapach.
·     W dawnych czasach kalafior był traktowany niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem.
·     Matematycy mają radość z powodu kalafiorów, ponieważ okazało się że słynne liczby Fibonacciego (ciąg licz 0,1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, .... ) które podejrzanie często opisują proporcje w przyrodzie, określają również ilość róż kalafiora.
·     Genetycy stworzyli pomarańczową odmianę kalafiora, poprzez 'podrasowanie go' beta-karotenen (barwnik odpowiedzialny za charakterystyczną barwę np. marchwi, prowitamina A). Żeby się dobrze sprzedawał, promują go jako zdrowszego niż biały.
·     Mark Twain podsumował kalafiora następująco
„Kalafior to nic innego, jak kapusta z wyższym wykształceniem”
Źródło: http://vegeabc.blogspot.com/2010/01/ciekawostki-nt-kalafiora-abc-warzyw.html



Brokuły, kapusta szparagowa – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Długa i mięsista, na jej końcu tworzy się kwiatostan.
Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (lecz mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przybierają barwę fioletowobrązową.
Źródło: http://pl.wikipedia.org

Ciekawostki nt brokułów:
      Podczas gotowania różyczki brokuła szybko tracą swój żywo-zielony kolor, dlatego najlepiej w osobnym naczyniu zalać je wrzątkiem i dodawać dopiero pod koniec gotowania.
      Brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy i rosną na polu niekiedy aż do połowy grudnia. Badania naukowe wykazały, że przemarznięty brokuł zawiera więcej korzystnych składników niż ten, który zbiera się z pól latem lub wczesną jesienią.
      Brokuły są bardzo popularne wśród kulturystów! Głównie ze względu na to, że wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, czyli hormonu, który tworzy się w organizmie z powodu przetrenowania, a który to hormon powoduje rozpad mięśni.
      Były prezydenta USA George HW Bush, był znany ze swej pogardy wobec brokuły, co nawet nieformalnie stwierdził podczas swej prezydentury. W odpowiedzi na to silne rolnicze lobby brokułów w USA wysłało kilka ton brokułów do Białego Domu. Podarek ten został natychmiast przekazany na rzecz Banku Żywności.

Źródło: http://vegeabc.blogspot.com/2010/01/ciekawostki-nt-brokuła-abc-warzyw.html

źródło:http://ekaloria.pl


Zapraszamy do poszukiwania i wykonania ciekawych potraw z kolejnymi „bohaterami w kuchni”. Kalafior lub brokuły albo kalafior i brokuły – muszą się znaleźć w naszej potrawie.
Przypominamy, iż do przepisu należy dołączyć minimum trzy zdjęcia potrawy.
Termin nadsyłania potraw 30 kwietnia 2014 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz