wtorek, 25 lutego 2014

BOHATER LUTEGO- MARCHEWKA

W ramach konkursu chcemy Wam coś powiedzieć o tym warzywie. 


W naszych domach gości marchewka koloru pomarańczowego, warto wiedzieć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy.




źródło:
Marchew zwyczajna Daucus carota L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.
Liczne odmiany marchwi uprawiane są jako warzywo lub roślina pastewna. Marchew znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej.
Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory.

Ciekawostki


  • Na noc baldachy marchwi zginają się w dół, co zabezpiecza je przed zamoknięciem.
  • W czasie dojrzewania nasion brzeżne baldaszki zaginają się do środka, nadając baldachowi kształt ptasiego gniazda. Po dojrzeniu nasion wyprostowują się.
  • W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc.
  • W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze.  
  • źródło: http://pl.wikipedia.org
  •  Marchewka to zdrowie! Czekamy na przepisy!

1 komentarz: