Produkty:
seler 2 szt. – ok. 1,5 -1,70kg
marchew 2 szt.
cebula – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
jaja - 4 - 6 szt.
bułka tarta ok.1 kopiastej łyżki (do1/2 szklanki)
olej 1-2 łyżki
masło ok. 10 dag
rosołek drobiowy – 1 – 2 kostki
rosołek grzybowy – 1 – 2 kostki
gałka muszkatołowa ok. 1 łyżeczki
przyprawa gyros - 2
łyżeczki (dowolnie)
sól, pieprz do smaku
UWAGA! Ilość przypraw sypkich podana jest dla osób lubiących
zdecydowany smak!
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć pod przykryciem.
Zetrzeć na tarce selery, marchew, pietruszkę i dodać do
cebuli.
Do warzyw dodać rosołki i ½ szklanki wody.
Dusić warzywa pod przykryciem ok. 30 min –40 min mieszając, co jakiś czas.
Do wystudzonych warzyw dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą.
Masę włożyć do wyłożonej papierem blaszki.
Piec w temperaturze 180 0 C przez 70 – 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz