Marta z klasy III c wysłała nam przepis na ciastka z marchewką.
Składniki:
1 żółtko
450 g mąki
200 g masła
4 marchewki
łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
150 g konfitury malinowej (może być innej)
szczypta cynamonu
sok z ½ cytryny
1 jajko
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych
oczkach. Do marchewki dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
następnie dodaj pokrojone masło i cukier. Dodaj żółtko i cynamon. Całość
wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w zgrabną kulkę. Jeśli ciasto będzie za
suche, dodaj odrobinę wody. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, dodaj
więcej mąki (konsystencja zależy od wielkości marchewek). Ciasto
rozwałkuj cienko, wycinaj małe kółka, w połowie z nich wytnij mniejszy
otwór. Kółka bez otworów posmaruj konfiturą malinową wymieszaną z sokiem
z cytryny i przykryj ciastem z dziurką. Ciasto z wierzchu posmaruj
rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na
około 15 minut, aż ciastka się ładnie przyrumienią. Możesz udekorować
ciastka cukrem pudrem.
źródło:
www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1865,n/przepisy-z-marchewka-w-roli-glownej,103470.html
Pysznie wyglądają te ciasteczka! Koniecznie muszę je upiec.
OdpowiedzUsuń