niedziela, 30 marca 2014

Piąty przepis z selerem - zupa selerowa


Marta z klasy 3c wysłała nam przepis na zupę selerową. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych.

Składniki na zupę:
1 litr wody
1 kostka rosołowa
0,5 średniego selera
1 ziemniak
1 cebula
1 mała marchewka
2-3 łyżki kaszy mannej
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz do smaku
Składniki na grzanki:
bułka
łyżeczka masła

Zagotować wywar z kostki rosołowej, dodać ziele angielskie i liść laurowy,  pokrojoną marchewkę i ziemniaka;
seler pokroić w kostkę, a cebulę w plastry - zeszkilć razem na patelni z odrobiną oleju i dodać do wywaru;
przed końcem gotowania dodać kaszę manną:
zmiksować zupę i podawać z grzankami

Grzanki:
Pokroić bułkę w kostkę i z masłem podsuszyć na patelni.
                                                                                    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz