Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- puszka gruszek w lekkim syropie
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- puszka gruszek w lekkim syropie
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1-3 łyżki wiórków kokosowych
Gruszki odsączamy , z każdej połówki wycinamy część miąższu , aby było miejsce na farsz . Wycięte części kroimy w słupki i razem z pozostałymi owocami i migdałami smażymy . Dodajemy miód i 10 ml zalewy gruszkowej , po czym smażymy do odparowania wody . Każdą gruszkę obtaczamy w wiórkach, a w środki kładziemy farsz . Ciasto francuskie tniemy na kawałki , po dwa z nich układamy na nadziany owoc . Przykrywamy drugim kawałkiem , zlepiamy i przyciskamy końce . Smarujemy rozmąconym jajkiem . Gruszkę układamy na wysmarowaną blachę . Wkładamy do piekarnika 190 stopni na 30 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz