Kremik z pietruszki i gruszki
Składniki:
- 0.5 kg korzeni pietruszki
- jedna duża gruszka
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanki mleka
- bulion warzywny lub woda i kostki rosołowe
- oliwa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Rozgrzać w garnku oliwę i dodać pokrojoną pietruszkę. Dusić ją na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną gruszkę i dusić do momentu, aż będą bardzo miękkie.
- Do garnka wlać bulion, taką ilość, aby przykryć warzywa. Gotować potrawę przez około 15 minut, by pietruszka była bardzo miękka.
- Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować. Aby uzyskać pożądaną gęstość można dodać więcej mleka lub wody.
- Krem doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
- Można serwować potrawę z uprażonymi płatkami migdałowymi lub posypaną natką pietruszki.
przepis pochodzi z: http://www.jadlonomia.com
Myślałam, że to żart, ale potwierdzam kremik - zupa - jest super! Warto spróbować!
OdpowiedzUsuń