Karolina z klasy 3 c wysłała nam przepis na szarlotkę.
Składniki :
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżka oleju
5 żółtek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżka oleju
5 żółtek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną . Dodać żółtka ,
proszek do pieczenia , cukier i szczyptę soli . Ciasto dobrze zagnieść i
schować na kilkanaście minut do lodówki . Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na
grubych oczkach . Lekko podsmażyć i wymieszać z cynamonem . Blachę wyłożyć
papierem . Ciasto podzielić na dwie części , jedną dobrze rozwałkować i wyłożyć
na spod blachy . Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto . Na to kładziemy resztę
ciasta startą na grubych oczkach . Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na ok. 1 godzinę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz