Wojtek z klasy 1c wysłał nam przepis na suflet z karmelizowanym jabłkiem.
Składniki sufletu :
– 4 jajka
– 3,5 łyżki cukru
– 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 20 dag. twarogu
Składniki karmelu:
– jabłko
– ok.10 łyżek cukru
– śmietana 30%
Wykonanie:
Białko oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 2,5 łyżki cukru po czym dodajemy twaróg i mąkę. Ubijamy białka , pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru. Masę z żółtek i ubitą pianę delikatnie razem łączymy. Foremki do sufletu smarujemy masłem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Do 3/4 foremki wlewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min.
Karmel:
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz