SKŁADNIKI:
1 - 2 PORCJE
3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane
2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
3 jajka
4 łyżki gęstej śmietany
80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar)
lub 4 plasterki
2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz
do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki
pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty
kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki
surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z
patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1
łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając
smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i
włożyć do ziemniaków.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić
solą i pieprzem, dodać śmietanę, ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem.
Delikatnie wymieszać.
Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę
oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami.
Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu
patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno
patelni.
Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z
pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu
spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty,
przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na
talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć
pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem
przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać
posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz