Dużą miskę napełnij wodą z lodem i odstaw na bok.
Wybierz największe z
ziemniaków - najlepiej nadadzą się na frytki.
2.Obierz ziemniaki i opłucz je. Następnie osusz je
papierowym ręcznikiem.
3.Odkrój boki ziemniaka (talarki o grubości około 6mm).
4.Resztę ziemniaka pokrój na plastry tej samej grubości. To
bardzo ważne. Jednakowa grubość frytek sprawi, że wszystkie równomiernie się
upieką.
5.łóż talarki jeden na drugim i pokrój na paski o grubości
około 6mm.
6.Natychmiast włóż ziemniaki do miski z wodą lodową. Woda
powinna zasłonić je całkowicie. Namaczaj frytki przez około 1-2 godziny. Dzięki
temu wypłuczesz część znajdującej się na ich powierzchni skrobi, co sprawi, że
po upieczeniu będą bardziej chrupiące.
7.Na około 15 minut przed wyjęciem frytek z wody, nagrzej
piekarnik do 225°C. Frytki osusz na czystym ręczniczku ,drugim czystym
ręcznikiem delikatnie powycieraj je z resztek wody. Powinny być całkowicie
suche.
8.Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Ułóż na
niej frytki w jednej warstwie, skrop oliwą z oliwek i obficie posyp solą i
świeżo zmielonym pieprzem. Dłońmi przemieszaj frytki, żeby równomiernie obtoczyć
je w oliwie i przyprawach. Ułóż je tak, żeby się nie stykały. To ważne.
9.Włóż frytki do nagrzanego do 225°C piekarnika. Piecz je
przez około 15 minut, aż spód ziemniaków zacznie się rumienić. Wówczas obróć je
na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe frytki wysyp na wyłożoną
dwiema warstwami ręczników papierowych blachę do pieczenia. Szybko sprawdź, czy
nie trzeba doprawić frytek. Jeśli tak, zrób to teraz.
10.Podawaj frytki gorące - solo, z ketchupem lub sosem
salsa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz