Składniki :
25 dag przecier z dyni hokkaido (pół niedużej oczyścić z
pestek, pokroić na kawałki, upiec do miękkości i po przestudzeniu zblendować)
2 czubate szklanki mąki i 2 czubate łyżeczki proszku do
pieczenia (razem przesiać)
kostka masła
czubata szklanka cukru
1 cukier waniliowy
skórka otarta z jednej pomarańczy (przed otarcie wyszorować!
)
4 jajka
Wykonanie :
Masło rozpuścić dodając cukier i cukier waniliowy. Wymieszać
z musem, żółtkami, skórką z pomarańczy,
przesianą mąką z proszkiem. Na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z
białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka około 45-50
minut. (200°).
Wystudzone polać czekoladą (tabliczkę gorzkiej czekolady
rozpuścić z odrobiną mleka w kąpieli wodnej).
Zamiast skórki pomarańczowej można dodać odrobinę mielonego
imbiru i zmielonych goździków, a także szczyptę chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz