Dynia to samo zdrowie – przekonują eksperci. Mało kto wie,
że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To
nie tylko wspaniały przysmak, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli
nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione
korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Przy tym jest tak
uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na
słono, łagodne lub pikantne. Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ,
ale i wartościowe pestki. Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma
ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest
tylko 30 kcal. Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze
doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w
meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni
są przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe
zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim
wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie
upieczona. Obecnie dynie uprawiane są przede wszystkim właśnie w Stanach
Zjednoczonych. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie
Illinois. W USA dyni używa się nie tylko w kuchni. Jest też ona symbolem
Halloween, które narodziło się w tym kraju. Jednak z tych przeznaczonych na
"strachy" w Halloween niekoniecznie da się przyrządzić smaczne
potrawy, dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne.
Nie wszystkie są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskawe, a nawet
czerwona europejska.
Źródła :
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
http://bonavita.pl/dynia-skladniki-odzywcze-i-znaczenie-zdrowotne
http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/dynia-dla-zdrowia-i-urody,17424.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz