SKŁADNIKI:
-800 g dyni (500 g po obraniu)
-250 g ziemniaków
-25 g łyżki masła
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kurkumy w proszku
-1 łyżeczka świeżego startego imbiru
-1 pomidor
-1 i 1/2 szklanki bulionu
-1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać ze
skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na
maśle
zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i
pokrojony na
plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą,
wsypać
kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok.
5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień
do
średniego i gotować przez ok. 10 minut. Pomidora sparzyć,
obrać,
pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki
oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do
zupy.
Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw.
Zmiksować w
blenderze z dodatkiem mleka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz