Ziemniaki - na
trawienie, nadciśnienie i kamienie
Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym,
a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do
zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom,
które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa,
zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia,
pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu.
Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu
jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków
gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i
żółciowe.
Przez niektórych
ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości kartofle
zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i
beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. Trzeba tylko wiedzieć, jak je
przyrządzać, by nie stracić wartości odżywczych.
Trzeba powiedzieć jasno:
to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące
dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli
gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla
zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a
białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne
na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale
można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy
kawałkiem piersi z indyka.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ziemniaki-sa-niskokaloryczne-i-bogate-w-witamine-c-beta-karoten-fosfor_33954.html
https://www.google.pl/search?q=ziemniaki&rlz=1C1VFKB_enPL647PL647&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-hYr_ptfKAhVGp3IKHRN5DwcQ_AUIBigB#imgrc=-vsKmpjJbPAFWM%3A
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz