Jabłko - to kuszący owoc znany od wielu lat. Twarde,
soczyste i słodkie, a może miękkie, kwaśne lub winne? Odmian jabłek jest tak
wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Mówi się, że jabłka
powinno się jeść 2 razy na dzień – jedno dla zdrowia, drugie dla urody. W tym
powiedzeniu zawarta jest cała prawda na temat tych soczystych owoców. Mają one
do zaoferowania nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Spośród wszystkich
witamin najważniejsza jest witamina C, wzmacniająca układ odpornościowy.
Największe jej stężenie posiadają kwaśniejsze odmiany i te o niewielkich
rozmiarach. Ponadto, jabłka zawierają
potas, regulujący gospodarkę wodną w organizmie oraz żelazo, które zapobiega
anemii. Jabłka posiadają także pektyny, które w szybki sposób potrafią zasilić
organizm w energię, ułatwić procesy trawienne oraz oczyścić organizm z
substancji trujących. Na koniec warto
dodać, że krzem zawarty w jabłkach ma nieoceniony wpływ na dobrą kondycję
skóry, włosów i paznokci. Jabłko ma co najmniej 30 symbolicznych znaczeń. Dzięki swym krągłościom symbolizuje
doskonałość, dzięki barwom: czerwonej i złotej staje się atrybutem władzy,
potęgi i bogactwa. Ten owoc to także metafora zdrowia, urody, i nieśmiertelności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz