sobota, 26 września 2015



Pierwszy przepis przysłała nam Wiktoria S. Polecamy ! 





Jabłka z ryżowym farszem 

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • pół cytryny
  • 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • po 2 łyżki rodzynek, kandyzowanego ananasa i papai
  • cynamon
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania


  1. Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj.
  2. Z każdego jabłka odkrój czapeczkę.
  3. Wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości ok. 1 cm.
  4. Wnętrze skrop sokiem z cytryny.
  5. Ryż wymieszaj z opłukanymi rodzynkami, ananasem i papają.
  6. Dopraw cynamonem i miodem.
  7. Jabłka napełnij przygotowanym farszem.
  8. Na wierzchu każdego połóż kawałek masła.
  9. Piecz ok. 30 min w 170°C.
  10. Podawaj np. polane śmietanką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz