Karolina Z. z klasy II c wysłała nam przepis na gołąbki.
Gołąbki
Składniki :
-1 duża głowa kapusty pekińskiej
- 1
szklanka ryżu
-
0,80 dag mięsa mielonego
- 1
cebula
-
koncentrat pomidorowy
- 3
ząbki czosnku
- 4
listki laurowe
- 1
papryka
Sposób przyrządzenia :
Kapustę pekińską sparzyć ( można całą główkę
kapusty lub po kilka liści , bardzo krótko ). Ugotować ryż . Wystudzić i dodać
mielone mięso . Cebulę na jasny kolor podsmażyć . Dodać do całej masy .
Doprawić sola i pieprzem . Można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego . W
każdy listek nałożyć farsz i zawinąć. Ułożyć w brytfannie . Podlać wywarem z
rosołu i dusić do miękkości . Do garnka dodać czosnek , liść laurowy i paprykę .
gdy patrzę na zdjęcia czuję smakowity zapach, dzisiaj muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, warto go wypróbować!
OdpowiedzUsuń