piątek, 30 maja 2014

TRZECI PRZEPIS Z KAPUSTĄ - gołąbki



 Karolina Z. z klasy II c wysłała nam przepis na gołąbki.

Gołąbki
Składniki :
-1 duża głowa kapusty pekińskiej
 - 1 szklanka ryżu
 - 0,80 dag mięsa mielonego
 - 1 cebula
 - koncentrat pomidorowy
 - 3 ząbki czosnku
 - 4 listki laurowe
 - 1 papryka

 Sposób przyrządzenia :
 Kapustę pekińską sparzyć ( można całą główkę kapusty lub po kilka liści , bardzo krótko ). Ugotować ryż . Wystudzić i dodać mielone mięso . Cebulę na jasny kolor podsmażyć . Dodać do całej masy . Doprawić sola i pieprzem . Można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego . W każdy listek nałożyć farsz i zawinąć. Ułożyć w brytfannie . Podlać wywarem z rosołu i dusić do miękkości . Do garnka dodać czosnek , liść laurowy i paprykę .





2 komentarze:

  1. gdy patrzę na zdjęcia czuję smakowity zapach, dzisiaj muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, warto go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń