niedziela, 11 czerwca 2017

Drugi przepis - tarta ze szpinakiem

Kolejny przepis przysłała Kamila, na tartę ze szpinakiem, fetą i pomidorami.



Składniki na farsz :
-paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
-pół kartonika sera typu feta
-duży pomidor bądź kilka małych
-ząbek czosnku
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka soku z cytryny
-100 g śmietanki 30%
-2 jajka
Składniki na ciasto :
-1-1,5 szklanki mąki
-jajko
-1/3 kostki masła ( kostki 200 g)
-szczypta soli
Wykonanie :

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz