wtorek, 6 września 2016

Wrześniowy Bohater - Cukinia


Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.


Znalezione obrazy dla zapytania cukiniaZnalezione obrazy dla zapytania cukinia



Źródła:
https://www.google.pl/search?q=cukinia&rlz=1C1VFKB_enPL647PL647&espv=2&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjowJWRwPvOAhVCkywKHX6MAyUQ_AUIBigB#imgdii=bDQgLYvFM4v1VM%3A%3BbDQgLYvFM4v1VM%3A%3BSPTeviDt3MRrYM%3A&imgrc=bDQgLYvFM4v1VM%3A

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz