Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy
jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś
ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20
warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Różne kolory skórki czy bardziej
wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych
regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i
bladożółtego kabaczka.
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest
ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz
witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie
odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i
pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z
nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw,
jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i
łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
Źródła:
https://www.google.pl/search?q=cukinia&rlz=1C1VFKB_enPL647PL647&espv=2&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjowJWRwPvOAhVCkywKHX6MAyUQ_AUIBigB#imgdii=bDQgLYvFM4v1VM%3A%3BbDQgLYvFM4v1VM%3A%3BSPTeviDt3MRrYM%3A&imgrc=bDQgLYvFM4v1VM%3A
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz