Zachęcamy i czekamy na przepisy z orzecha!
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co
prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia
nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają
wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i
witaminy E korzystnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na
dużą ilość białka są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian.
Zarówno orzechy włoskie, jak i orzechy laskowe są doskonałym
źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i
zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Już kilka orzechów
wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki tych kwasów.
Najpowszechniejsze i najczęściej używane w przepisach
kulinarnych są orzechy włoskie. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz, masz do
wyboru: orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, nerkowce, migdały
i kasztany jadalne. Są one nie tylko smaczne, ale jako składnik zdrowej diety
mogą wspomóc pracę układu pokarmowego.
Źródła : https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-orzechow
https://www.google.pl/search?q=orzechy&espv=2&rlz=1C1VFKB_enPL647PL647&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIpP3KsYzwyAIVReFyCh3taAVS&dpr=1#imgrc=_
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz