Kalafior – odmiana kapusty
warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych.
Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu.
Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach
Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw.
róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już
w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych
krajów. W Polsce
zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI
i XVII wieku.
Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw
z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera
m.in.: sód,
potas,
magnez,
wapń,
mangan,
żelazo,
miedź,
cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny,
witaminy: K,
B1,
B2,
B6,
C;
kwasy: nikotynowy
i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą
olejki
eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas
gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.
Źródło:
http://pl.wikipedia.org
Źródło:http://pozytywnakuchnia.pl |
Ciekawostek na temat kalafiora jest bez
liku, oto najciekawsze z nich:
•
Co mają wspólnego
zapałki z kalafiorem?
· Siarkę.
To ona, lub raczej związki siarki będące zawartością olejków eterycznych zawartych w kalafiorze wydzielają się podczas gotowania kalafiora i nadają mu przykry zapach.
To ona, lub raczej związki siarki będące zawartością olejków eterycznych zawartych w kalafiorze wydzielają się podczas gotowania kalafiora i nadają mu przykry zapach.
· W dawnych czasach kalafior był traktowany niemal jak talizman
chroniący przed wszelkim złem.
· Matematycy mają radość z powodu kalafiorów, ponieważ okazało się
że słynne liczby Fibonacciego (ciąg licz 0,1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, .... ) które
podejrzanie często opisują proporcje w przyrodzie, określają również ilość róż
kalafiora.
· Genetycy stworzyli pomarańczową odmianę kalafiora, poprzez
'podrasowanie go' beta-karotenen (barwnik odpowiedzialny za charakterystyczną
barwę np. marchwi, prowitamina A). Żeby się dobrze sprzedawał, promują go jako
zdrowszego niż biały.
· Mark Twain podsumował kalafiora następująco
„Kalafior to nic innego, jak kapusta z wyższym wykształceniem”
„Kalafior to nic innego, jak kapusta z wyższym wykształceniem”
Źródło: http://vegeabc.blogspot.com/2010/01/ciekawostki-nt-kalafiora-abc-warzyw.html
Brokuły, kapusta
szparagowa – odmiana kapusty
warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych.
Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej
Grecji i Rzymie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach
naturalnych. Długa i mięsista, na jej końcu tworzy się kwiatostan.
Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty
kwiatostan zwany różą (lecz mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie
znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania
przybierają barwę fioletowobrązową.
Źródło:
http://pl.wikipedia.org
Ciekawostki
nt brokułów:
•
Podczas
gotowania różyczki brokuła szybko tracą swój żywo-zielony kolor, dlatego
najlepiej w osobnym naczyniu zalać je wrzątkiem i dodawać dopiero pod koniec
gotowania.
•
Brokuły
dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy i rosną na polu niekiedy aż do połowy
grudnia. Badania naukowe wykazały, że przemarznięty brokuł zawiera więcej
korzystnych składników niż ten, który zbiera się z pól latem lub wczesną
jesienią.
•
Brokuły
są bardzo popularne wśród kulturystów! Głównie ze względu na to, że wzmacniają
stawy i obniżają poziom kortyzolu, czyli hormonu, który tworzy się w organizmie
z powodu przetrenowania, a który to hormon powoduje rozpad mięśni.
•
Były
prezydenta USA George HW Bush, był znany ze swej pogardy wobec brokuły, co
nawet nieformalnie stwierdził podczas swej prezydentury. W odpowiedzi na to
silne rolnicze lobby brokułów w USA wysłało kilka ton brokułów do Białego Domu.
Podarek ten został natychmiast przekazany na rzecz Banku Żywności.
Źródło:
http://vegeabc.blogspot.com/2010/01/ciekawostki-nt-brokuła-abc-warzyw.html
źródło:http://ekaloria.pl |
Zapraszamy do poszukiwania i wykonania ciekawych potraw z
kolejnymi „bohaterami w kuchni”. Kalafior lub brokuły albo kalafior i brokuły –
muszą się znaleźć w naszej potrawie.
Przypominamy, iż do przepisu należy dołączyć minimum trzy
zdjęcia potrawy.
Termin nadsyłania potraw 30 kwietnia 2014 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz