Składniki i sposób przygotowania:
ok 2 kg ziemniaków zszatkowanych na cienkie plasterki -
posypać obficie solą i odstawić na 20 -30 min,
zagotować w głębokim garnku: 1 szklankę śmietany, 1 szklankę
mleka, 7 - 14 (wg uznania) ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
Do gotującego się sosu dodać odciśnięte z soku ziemniaki,
chwilę trzymać na ogniu ciągle mieszając - tak, aby wszystkie ziemniaki zostały
obtoczone sosem.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
tartą blachy..
Posypać obficie tartym żółtym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze
190 - 200 C przez 45 minut. Podawać z surówką! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz