Pierwszy przepis przysłała Gabrysia z kl.2 c, na deser z gruszkami.
4 PORCJE
SKŁADNIKI :
1,5 kg jędrnych gruszek
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
KRUSZONKA
1 szklanka mąki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
90 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę przesiać na stolnicę lub deskę do krojenia, dodać sól, cukier i masło. Siekać wszystko nożem na malutkie kawałeczki, do czasu aż drobinki masła pokryją się cukrem oraz mąką i powstanie kruszonka.
Gruszki opłukać, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek przekroić jeszcze na połówki.
Gruszki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jeśli używamy - laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wyskrobać wszystkie ziarenka. Rozłożyć je na gruszkach i delikatnie powciskać do środka. Laskę wanilii również włożyć pomiędzy gruszki.
Gruszki posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez ok. 45 minut aż kruszonka się zrumieni.
PROPOZYCJA PODANIA
Posłodzona śmietana z dodatkiem cukru wanilinowego lub jogurt waniliowy lub lody waniliowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz