Marta z klasy III c wysłała nam przepis na cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowanaSkładniki:
2-3 cukinie
ok. 30 dag mięsa mielonego
1/3 szklanki ryżu - ugotować
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
Sposób przygotowania:
Cukinie
przekroić na połowę i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Posolić,
popieprzyć cukinie i odstawić na 15 minut. Odlać zebrany sok z
"łódeczek" i napełnić farszem.
Farsz
Cebulę pokroić w
kostkę, zeszklić na oleju, dodać wydrążone kawałki cukinii i mięso
mielone. Chwilę smażyć stale mieszając. Następnie dodać ugotowany ryż,
koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Napełnić cukinię farszem i
zapiekać 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz