W naszych
domach gości marchewka koloru pomarańczowego, warto wiedzieć, że wśród 100
odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet
ciemnofioletowe okazy.
źródło:
|
Marchew
zwyczajna Daucus carota L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych.
Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest
również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest
rośliną bardzo pospolitą.
Liczne odmiany marchwi uprawiane są jako warzywo lub roślina pastewna. Marchew znajduje się w rejestrze
roślin rolniczych Unii Europejskiej. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory.
Ciekawostki
- Na noc baldachy marchwi zginają się w dół, co zabezpiecza je przed zamoknięciem.
- W czasie dojrzewania nasion brzeżne baldaszki zaginają się do środka, nadając baldachowi kształt ptasiego gniazda. Po dojrzeniu nasion wyprostowują się.
- W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc.
- W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze.
- źródło: http://pl.wikipedia.org
- Marchewka to zdrowie! Czekamy na przepisy!
super te kolorowe marchewki, ciekawe jak smakują?
OdpowiedzUsuń